Adik (Bain)

Adik (Bain)
Adihattim

03 November 2010

Banjir Besar di utara..

Waaa....Kedah banjir......
Boleh ke tak balik kampung masa cuti sekolah ni eee..!!!!!
Teruk banjir kali nii yee.
Saya dah mula risau sebab negeri kedah banjir.

Lepas jee dengar berita tentang banjir semalam saya pun terus call ayah.
Tanya ayah umah masuk air ke!!!!!
Ayah kata tak....Kalau kawasan kampung kita naik air maknanya kedah nii teruk..
Sebab kawasan kampung saya atas bukit..Kira tinggi laa.

Ayah kata hujan turun tak henti2 selama 40 jam tu yang banjir..
Tapi kawasan pokok sena kira ok lagi laaa..Cuma alor star dan kuala nerang teruk.

Dok cerita tentang banjir nii.....Nak jugak kongsi
pengalaman saya masa alor star banjir teruk dulu..
Masa tuu tahun1993 atau 1995 lebih kurang dalam tahun tuu la.
Saya dan keluarga pergi la melawat makcik yang tinggal dekat alor star..
Umah mak cik nii kat tengah sawah padi...

Bila banjir nampak macam lautan dan bumbung umah jee yang tinggal.
Masa saya melawat mak cik kat umah dia masih banjir lagi.
Tapi kira ok  sikit la..Ok pun airnya masih paras paha org dewasa,

Saya dan keluarga nak merasa pengalaman banjir
tu yang pergi melawat makcik kat alor star..
Kereta kita org letak kat hujung jalan..Jadi saya gan keluarga pun
jalan untuk ke rumah makcik..Jauh jugak la dalam 500 kilometer.

Barang2 umah makck ok sebab umah makcik 2 tinggkat..
Nasib baik makcik saya sempat naikkan barang2 ke tingkat atas..
Lepas makan tengah hari Saya pun berehat la kat atas tangga dalam umah..
Air banjir kat umah makcik tu kira jernih jugak boleh nampak >>
Haaaaa nak tahu saya nampak apa?????
Dalam air tu saya nampak ikan.....
Ehhh ikan laa.(Best yee boleh goreng nii)
Nampak Udang galah...(umah makcik dekat gan kolam udang galah..so udangnye telepas)
Boleh goreng jugak nii
Nampak katak  EEE geliyee(yang ni tak leh goreng ni)
Nampak lintah    EEEEEEE  dah mula takut dah.
Last sekali saya nampak ular..tak tahu la ular air ke ular apa...(terus menjerit)

Dah nampak semua tuu mula ajak mak dan ayah balik....
Lepas nii tak nak pi umah makcik lagi masa banjir...
Ehhh takut .........Kenanggan yang tak dapat dilupakan masa musim banjir..HEEEE
p/s : Meralnyeee jangan main air semasa banjir...."Bahaya"

4 ulasan:

diana berkata...

baru ni saya dapat masuk blog cikgu ni..ntah kenapa sebelum ni bila saya klik je link cikgu mesti tak boleh..

suami saya orang kedah jugak..
tapi kat pendang..
saya pun risau je pikir mak mertua kat kampung.rumah bukan 2 tingkat..
kalau jadi ape2 kemana la nak pegi..
tapi mak kata kat tokai tu tak banjir pun..
alhamdulillah...

Bain n Adi berkata...

Ohhh suami orang tokai.Dekat dah gan pokok sena..Heeee Satu negeri rupanyeee....HEEEEEEEEEEEE

Dea berkata...

turut bersusah hati...
smg banjir sgra surut..amin

Bain n Adi berkata...

Betul tuu Dea..harap2 cepat la surut la banjir kat utara tuu yee.